Sukces hodowcy
Wyniki badań Zakiszanie

bonsilage – drożdże bez szans w kiszonce z kukurydzy

Ernte von Maissilage

Uważa się, że kiszonka z kukurydzy stosunkowo dobrze radzi sobie bez środków konserwujących, o ile tylko uwzględnia się spadek pH w trakcie procesu zakiszania. Trudności pojawiają się po otwarciu pryzmy. W miarę wzrostu temperatury na zewnątrz w kiszonce, która nie została dobrze ubita a sposób wybierania pozostawia wiele do życzenia, nasilają się na przestrzeni roku procesy przegrzewania i rozwoju pleśni. Skutkuje to stratami suchej masy oraz energii, a ostatecznie redukcją poboru paszy. 

Straty kukurydzy spowodowanie rosnącym zanieczyszczeniem drożdżami

Problem grzania się kiszonki z kukurydzy pogłębia się przez drożdże, które osadzają się na roślinach kukurydzy na polu i w ten sposób trafiają do silosu. W ostatnich latach odnotowano znaczny wzrost zanieczyszczenia drożdżami. Nie ustalono jeszcze jednoznacznie, czy jest to spowodowane adaptacją genetyczną, intensywniejszą uprawą kukurydzy, czy też bardziej podatnymi odmianami. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na tę tendencję są warunki pogodowe ostatnich lat. Susza i wysokie temperatury przed zbiorami oznaczają dla roślin dodatkowy stres, który może przyczyniać się do wzrostu zanieczyszczeń. 

W praktyce wartości graniczne dla zawartości drożdży są znacznie przekraczane

Za wartość graniczną dla zawartości drożdży przyjmuje się powszechnie liczbę 100.000 CFU drożdży w 1 g suchej masy, przy czym zasadniczo należy dążyć do uzyskania wartości poniżej 1.000 drożdży w 1 g świeżej masy. Badania przeprowadzone przez LWK Schleswig-Holstein w 52 gospodarstwach wykazały, że kiszonka z kukurydzy w górnych partiach silosu zawiera średnio ponad 1.000.000 drożdży w 1 g ŚM, a w dolnych partiach silosu nawet prawie 100.000 drożdży w 1 g ŚM. Obserwacje te potwierdzają wyniki konkursów kiszonek, przeprowadzonych w latach 2012–2023 przez Izbę Rolniczą w Dolnej Saksonii.

Zastosowanie zakiszacza w kiszonkach z kukurydzy jest koniecznością

Przedstawione tutaj tendencje można zaobserwować w całych Niemczech, tak że obecnie niemal wszędzie zaleca się stosowanie zakiszczy w celu poprawy stabilności tlenowej kiszonki z kukurydzy. Środki do zakiszania kukurydzy bonsilage skutecznie redukują ilość drożdży i poprawiają higieniczną jakość kiszonki.

bonsilage znacznie zmniejsza ilość drożdży podczas składowania

Zastosowanie bonsilage wspomaga produkcję kwasu octowego i 1,2-propandiolu. Dzięki temu już podczas magazynowania kiszonki, redukcji ulega znaczna ilość drożdży pochodzących z pola, co pozwala zabezpieczyć kiszonkę przed przegrzewaniem spowodowanym ponownym namnażaniem się drożdży i pleśni w wyniku dostępu powietrza przy powierzchni wybierania. Zależności te opisuje również wewnętrzna analiza ISF Schaumann Forschung. Szczególną rolę odgrywa tutaj zastosowanie bonsilage SPEED M. Preparat ten, dzięki szybkiej produkcji kwasu octowego (rys. 1), pozwala skrócić czas dojrzewania kiszonki do 14 dni i zachować stabilność tlenową. Szybki proces zakiszania skutecznie hamuje namnażanie się drożdży i pleśni (rys. 2), dzięki czemu można w krótkim czasie ograniczyć straty spowodowane przegrzewaniem i rozwojem pleśni. Dlatego bonsilage SPEED M jest chętnie nazywany przez rolników „zabójcą drożdży”.

 

Kiszonka z kukurydzy po 14 dniach  zakiszania z i bez BONSILAGE SPEED M
Rys.1 Kiszonka z kukurydzy po 14 dniach zakiszania z i bez BONSILAGE SPEED M
Zastosowanie BONSILAGE SPEED M znacząco hamuje rozwój drożdzy i pleśni już po 14 dniach zakiszania
Rys. 2 Zastosowanie BONSILAGE SPEED M znacząco hamuje rozwój drożdży i pleśni już po 14 dniach zakiszania