
Stabilna wydajność mimo rosnących temperatur latem

Wysokie temperatury często przyczyniają się do spadku wydajności i wystąpienia stresu cieplnego. Teraz duże znaczenie dla powodzenia hodowli ma odpowiednie zarządzanie i żywienie. Wysokie temperatury latem wymagają wprowadzenia specjalnych środków mających na celu redukcję oddziaływania stresu cieplnego na świnie.
Temperatura, w której zwierzęta czują się dobrze, jest w dużej mierze uwarunkowana ich wiekiem. Gdy jednak temperatura na zewnątrz powoduje, że na termometrze wewnątrz chlewni słupek idzie mocno w górę, cierpią wszystkie zwierzęta.
Pierwszym objawem stresu cieplnego jest spadek poboru paszy. Dla loch spadek ten wynosi 190 g/dzień dla każdego °C powyżej 22°C. Oprócz wysokiej temperatury na zewnątrz, zwierzętom dokucza również tak zwane ciepło metaboliczne. Jest to ciepło powstające w wyniku procesów trawiennych i metabolicznych, zachodzących w organizmie.
W stresie cieplnym przemiany metaboliczne mocno obciążają organizm. Rośnie ilość wolnych rodników, które między innymi zwiększają przepuszczalność błony śluzowej jelit i uszkadzają komórki.
Świnie, w przeciwieństwie do ludzi, nie wydzielają potu, a w nowoczesnych systemach hodowlanych nie mają prawie żadnej możliwości ochłodzenia się w błocie. Dlatego też szczególnie ważne jest monitorowanie żywienia i podejmowanie odpowiednich działań.
Dzięki adekwatnym działaniom w zakresie zarządzania i żywienia można skutecznie wesprzeć zwierzęta podczas stresu cieplnego i załagodzić tym samym jego skutki.
Koncept firmy SCHAUMANN oraz linia produktów dla ukierunkowanego wsparcia hodowcy:
CERAVITAL XP - Produkt fermentacji
- poprawia strawność składników odżywczych
- odciąża jelita
CELLTOP - Mieszanka paszowa uzupełniająca
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
- wzmacnia odporność
SCHAUMA LIPO PLUS - Koncentrat tłuszczowy
- wysoka wartość energetyczna
- odciąża przemianę materii
SCHAUMACID - Kombinacja kwasów
- zabezpiecza higienę paszy
- stabilizuje zdrowie jelit
Doradcy SCHAUMANN-a chętnie pomogą opracować indywidualne strategie żywieniowe. Porozmawiaj z nami!