
Stabilność mleczna mimo stresu cieplnego

Krowy mleczne doświadczają stresu cieplnego już w temperaturze 20°C. Konsekwencją jest spadek wydajności mlecznej, niska zawartość składników odżywczych w mleku, pogorszenie płodności oraz osłabienie kondycji racic i wymion. Dochodzi również do rzadszego podchodzenia krów do stołu paszowego i robotów udojowych. Warto zadbać o krowy mleczne już teraz, wybierając odpowiednie składniki paszy.
Wysoka temperatura otoczenia i wzrost wilgotności powietrza stanowią duże wyzwanie dla krów mlecznych
• Dawki mają tendencję do grzania się na stole paszowym. Przyczynia się to do redukcji poboru paszy i mniejszego zaopatrzenia w substancje odżywcze i energię (rys. 1).
• Sapanie i dyszenie prowadzą do utraty substancji buforujących. Zwiększa się ryzyko kwasicy.
• Wzrasta liczba komórek w mleku, maleje wydajność mleczna i zawartość składników mleka.
• Pojawiają się problemy z racicami, pogarsza się płodność.
Przegrzewanie dawek
Do grzania się dawek dochodzi wskutek dostępu tlenu podczas mieszania i obecności takich składników jak cukier i skrobia, które sprzyjają przegrzewaniu zwłaszcza w wysokich temperaturach. Drożdże i pleśń, zawarte w kiszonce, są odpowiedzialne za pogorszenie zapachu i spadek poboru paszy. Przegrzewanie i produkcja pleśni zawsze oznaczają straty wysokowartościowych substancji odżywczych.
Konserwanty tj. SCHAUMASIL 5.0, SILOSTAR TMR PROTECT i SILOSTAR LIQUID gwarantują aktywną ochronę przed przegrzewaniem dawki przez 36 h. Badania centrum testowego DLG potwierdzają skuteczność tych produktów (rys. 2). Za znakomitą ochronę przed przegrzewaniem produkty otrzymały znak jakości DLG dla stabilizatorów TMR i PMR.
Stabilizacja ph krwi i żwacza
Zwiększona w trakcie upałów częstotliwość oddychania zmniejsza zawartość C02 we krwi. Krowy, sterowane przez układ hormonalny, wydalają węglany, które są niezbędnym składnikiem do produkcji wodorowęglanów (buforu) w żwaczu. RINDAMIN BP ze specjalną kombinacją substancji buforujących krew i żwacz, jak np. wysoce przyswajalne źródło magnezu MiMag, skutecznie przeciwdziała wystąpieniu ketozy. Dodatkową korzyścią jest stabilizacja składników mleka (rys. 3).
RINDAVITAL PANSENFIT to kombinacja żywych drożdży i substancji buforujących, która oprócz działania buforującego wspiera dodatkowo trawienie włókna w żwaczu (rys. 4.). Efekt to stabilne pH żwacza przyczyniające się do wysokiego poboru paszy, lepszego wykorzystania dawki i zwiększenia aktywności przy robotach.
Poprawa strawności
Aktywny składnik RUMIVITAL®i wspiera mikroorganizmy żwacza podczas trawienia. Rezultatem jest zwiększone tempo pasażu i wysoki pobór paszy. Ponadto wzrasta wykorzystanie paszy, a wydajność energetyczna kiszonki z kukurydzy jest o około 0,31 MJ NEL/kg SM wyższa, gdy stosowany jest RUMIVITAL®i (rys. 5).
Liczba komórek pod kontrolą
Toksyny z paszy i stres oksydacyjny znacznie obciążają metabolizm wątrobowy krów mlecznych. RINDAVITAL VARIO PROTECT ze specjalną kombinacją środków wiążących toksyny i przeciwutleniaczy chroni metabolizm i wątrobę przed większym obciążeniem, a tym samym zabezpiecza wydajność nawet w sytuacjach stresogennych. Dodatkowo poprawia się zdrowie wymion i zmniejsza ryzyko zwiększonej liczby komórek.
Zabezpieczenie zaopatrzenia w energię
Chociaż bardzo wysokie ilości paszy treściwej zwiększają zawartość energii w dawce żywieniowej, to jednocześnie sprzyjają pojawieniu się kwasicy, a to oznacza obniżenie poziomu tłuszczu w mleku. Jednak niska zawartość tłuszczu w mleku nie zawsze związana jest z kwasicą. Poziom tłuszczu w mleku spada również dlatego, że krowy uwalniają mniej tłuszczu w celu redukcji niepotrzebnego ciepła metabolicznego. Wynikający z tego niedobór energetyczny można uzupełnić za pomocą SCHAUMANN ENERGY.
Wskazówki dotyczące okresu okołowycieleniowego
Wysokie temperatury są szczególnie stresujące dla krów, które się cielą. Utrata elektrolitów i płynów podczas porodu jest potęgowana przez pocenie się. Pobór paszy jest również dwukrotnie niższy w okresie okołoporodowym z powodu stresu cieplnego, a krowy są narażone na kwasicę. RINDAVITAL ENERGIETRUNK uzupełnia elektrolity, wspomaga pobór paszy dzięki kompleksowi żywych drożdży ASS-CO Ferm i przeciwdziała pojawieniu się kwasicy (rys. 6).