
CERAVITAL - Produkt fermentacji dla trzody, drobiu i cieląt

CERAVITAL to produkt firmy SCHAUMANN, który powstaje w procesie wytwarzania enzymów i znajduje skuteczne zastosowanie w mieszankach paszowych dla zwierząt monogastrycznych i cieląt. Gatunki zbóż występujące na naszym terenie zawierają duże ilości polisacharydów nieskrobiowych (NSP). Węglowodany te zostają tylko częściowo trawione przez zwierzęta monogastryczne. Dzięki CERAVITAL-owi, zawarte w mieszankach frakcje NSP łatwiej ulegają rozkładowi, przez co zwiększa się strawność składników pokarmowych.
Działanie
- Stabilizacja systemu trawiennego
- Znakomita dostępność biologiczna witamin, aminokwasów, nukleotydów, składników mineralnych
- Łatwo przyswajalna pożywka dla bakterii jelitowych
- Wspieranie flory żołądkowo-jelitowej itym samym zdrowotności jelit
- Wyższa strawność paszy
- Efektywniejsze przekształcenie frakcji NSP w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, czyli w dodatkowe źródło energii
Wyniki
- Większe dzienne przyrosty
- Niższe zużycie paszy
- Większa witalność i zdrowotność
- Większa rentowność
- Lepsze wykorzystanie paszy, a tym samym osiągnięcie większej wydajności
Niesamowitą efektywność CERAVITAL-u widać zwłaszcza w mieszankach paszowych o dużym udziale pszenicy, żyta i wywaru (bogatych we frakcje NSP) oraz w przypadku młodych zwierząt z nie w pełni rozwiniętym przewodem pokarmowym.