
Porady
Drób
Kury nioski - Jak uniknąć stresu cieplnego latem?

Wysokie temperatury na zewnątrz i brak chłodzenia w nocy przyczyniają się do obniżenia produkcyjności kur niosek. Następstwem są: niższa nieśność, mniejsze jajka, blade żółtka i słabsza skorupka. Hodowca może skutecznie zapobiec wystąpieniu dyskomfortu cieplnego. Optymalna temperatura dla kur niosek w chowie ściółkowym wynosi 18-22°C.
Aby powstrzymać obniżenie wydajności na skutek wysokich temperatur należy przedsięwziąć pewne środki.
Dostosowanie chowu do panujących warunków
- W miarę możliwości jak najwcześniejsze rozpoczęcie dnia świetlnego
- Sprawdzenie pod kątem sprawności systemu wentylacyjnego oraz paszociągów i systemu pojenia
- Systematyczne wietrzenie, w razie potrzeby użycie dodatkowego wentylatora
- Ustawienie właściwej prędkości przepływu powietrza oraz zwiększenie wentylacji stosownie do liczby zwierząt (0,7 m3/ kg masy ciała i dzień)
- Zwilżanie powietrza nawiewanego obniża temperaturę i redukuje pylenie
Dopasowanie racji żywieniowych i zadbanie o pobór paszy
- Wysokie temperatury latem wpływają często na spadek poboru paszy i wody. Konsekwencją jest szybkie obniżenie zaopatrzenia w substancje odżywcze.
- Włączanie światła w nocy w odstępach 30-minutowych spowoduje dodatkowy pobór paszy i wody
- Dostęp do poideł także w nocy
- Unikanie selektywnego wybierania pożywienia przez zwierzęta; optymalnie zmieszana pasza zapewnia zaopatrzenie w niezbędne witaminy oraz makro- i mikroelementy
- Dodatek w postaci witaminy C i witaminy E pozwoli ustabilizować krążenie
- Jakość wody powinna być bez zarzutu pod względem higieny
- Latem warto zastosować kwasy