Innovative Produkte und Wirkstoffe von SCHAUMANN
Innowacyjne produkty Bydło

KALBI SAN LIQUID dla optymalnego startu cieląt

Cielak
Kalb San Liquid dla dobrego startu cieląt

Kalbi San Liquid, nowy produkt firmy Schaumann, wspiera zdrowotność jelit i zwiększa odporność od pierwszego dnia życia cieląt. Wyselekcjonowane substancje czynne tworzą skuteczną kombinację dla optymalnego rozwoju zwierząt.

Trzy czwarte strat cieląt spowodowanych jest biegunkami, występującymi zazwyczaj w pierwszych tygodniach życia. Biegunki mogą być uwarunkowane środowiskiem (np. stresem podczas zmiany grupy, błędami w odpajaniu itp.), ale w dużej mierze wywoływane są przez czynniki chorobotwórcze.

Liczne patogeny zagrażają zdrowiu cieląt już w pierwszych tygodniach życia

Najczęstsze patogeny to rota- i koronawirusy, bakterie E. coli oraz kryptosporydia (rys.1). Te ostatnie to pasożyty, które przyczepiają się do komórek nabłonka jelitowego, szybko się rozmnażając i uwalniając toksyny.

Lepiej zapobiegać

Prawidłowe zarządzanie siarą, optymalna higiena w oborze oraz zgodne z zapotrzebowaniem żywienie, wspomagające rozwój cieląt to ważne kroki przeciwdziałające pojawieniu się biegunek. Najważniejszym zadaniem o charakterze prewencyjnym jest wzmocnienie układu odpornościowego cieląt i przygotowanie go do odparcia patogenów charakterystycznych dla danego gospodarstwa.

Kompletny pakiet dla wsparcia zdrowia jelit

KALBI SAN LIQUID wspiera integralność i odporność jelit już od pierwszego dnia życia cieląt. Cztery wyselekcjonowane substancje czynne tworzą skuteczną kombinację dla utrzymania cieląt w doskonałej formie.

  • Średniołańuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA)

Zahamowaniu w przewodzie pokarmowym ulega rozwój bakterii gram-dodatnich (bakterie Clostridium, paciorkowce i gronkowce) i gram-ujemnych (enterobakterie, np. E. coli, salmonella). Kwasy tłuszczowe niszczą równowagę metaboliczną oraz DNA komórek bakterii chorobotwórczych, które w efekcie tracą zdolność namnażania się.

  • Ekstrakty roślinne 

Garbniki posiadają właściwości bakteriobójcze. Wspierają intergalność błony śluzowej jelit, uszczelniając małe naczynia krwionośne i tworząc błonę chroniącą zarówno przed bakteriami, jak i przed chemicznymi i mechanicznymi czynnikami drażniącymi. Działają również kojąco na podrażnienia, miejscowo znieczulająco oraz przeciwzapalnie.

  • Kwas fulwowy

Kwas fulwowy działa w jelitach przeciwzapalnie. Niewielki rozmiar cząsteczek kwasu umożliwia bezpośredni kontakt z komórkami odpornościowymi w błonie śluzowej jelit, stymulując układ immunologiczny i gojenie się zapalnej błony śluzowej jelit. Kwas fulwowy dodatkowo łagodzi oddziaływanie stresu oksydacyjnego na błonę śluzową jelit.  

  • Kwas glukonowy

Kwas glukonowy jest kwasem organicznym, który przedostaje się do jelita grubego w formie nierozłożonej. Tam stymuluje bakterie mlekowe, wspierając produkcję mleczanów i octanów oraz ich konwersję do maślanu w jelicie grubym. Maślan wzmacnia barierę ochronną oraz działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. 

Testy praktyczne potwierdzają zahamowanie rozwoju bakterii E. coli i większą produkcję kwasu mlekowego

Liczne testy praktyczne w centrum Gut Hülsenberg potwierdzają skuteczność działania KALBI SAN LIQUID. W efekcie stosowania produktu dochodzi do większej produkcji kwasu mlekowego w jelitach i jednocześnie znacznego zahamowania rozwoju E. coli (rys.3). Optymalny odchów i żywienie cieląt są podstawą dla uzyskania w przyszłości żywotnych, wysokowydajnych krów. Nastaw swój kurs już dziś na budowanie wydajności przyszłej krowy z Kalbi San Liquid.

Liczne patogeny zagrażają zdrowiu cieląt już w pierwszych tygodniach życia
Liczne patogeny zagrażają zdrowiu cieląt już w pierwszych tygodniach życia
Kwasy huminowe wspierają gojenie się błony śluzowej jelit, działają przeciwzapalnie i aktywują układ odpornościowy.
Kwasy huminowe działają przeciwzapalnie i aktywują układ odpornościowy
TBadania praktyczne w centrum Gut Hülsenberg potwierdzają skuteczność KALBI SAN LIQUID w zakresie produkcji korzystnych bakterii kwasu mlekowego w jelicie i znacznego hamowania rozwoju E. coli
Badania praktyczne w centrum Gut Hülsenberg potwierdzają skuteczność KALBI SAN LIQUID w zakresie produkcji korzystnych bakterii kwasu mlekowego w jelicie i znacznego hamowania rozwoju E. coli