Innovative Produkte und Wirkstoffe von SCHAUMANN
Innowacyjne produkty Bydło

KALBI MILCH TOP S - Więcej bezpieczeństwa bez dodatkowego nakładu pracy w chłodnych porach roku

Kalb an der Tränke

Zapotrzebowanie energetyczne cieląt zwiększa się w niskich temperaturach (już poniżej 20°C). Należy je wyrównać poprzez odpowiednie zwiększenie ilości pójła, przy jednoczesnym zachowaniu jego koncentracji (rys.1).

Przyczyną pojawienia się biegunek w trakcie zimnych pór roku jest często szybsze schłodzenie pójła mlecznego. Spadające temperatury prowadzą do tego, że mleko wolniej ścina się w trawieńcu. W ten sposób do jelita cienkiego dostaje się niestrawione mleko i powoduje wzrost wartości pH. Sprzyja to namnażaniu się bakterii wywołujących biegunkę. Pojawiają się zaburzenia trawienne. Problem ten można zaobserwować już przy lekkich odchyleniach temperatury pójła (rys.2).

Zakwaszanie ułatwia ścinanie mleka podpuszczką

Zakwaszenie pójła na bazie preparatów mlekozastępczych pozwala obniżyć wartość pH i wspomaga ścinanie mleka podpuszczką, zapobiegając tym samym pojawieniu się zaburzeń trawiennych. W celu zakwaszenia stosuje się kwas w formie płynnej lub sproszkowanej. Aby uniknąć dodatkowego nakładu pracy, związanego z zakwaszaniem, firma SCHAUMANN stworzyła KALBI MILCH TOP S. Po rozpuszczeniu preparat mlekozastępczy osiąga wartość pH 5,5. Dzięki temu nie ma potrzeby dodatkowego zastosowania kwasu.

KALBI MILCH TOP S – all inclusive

Oprócz prostego zastosowania dzięki zawartemu w produkcie kwasowi, KALBI MILCH TOP S charakteryzuje się wysokowartościowymi składnikami i sprawdzonym kompleksem substancji czynnych.

  • Chude mleko w proszku w ilości 50% dla wysokich dziennych przyrostów 
  • Organiczne łączenia mikroelementów AMINOTRACE dla optymalnego zaopatrzenia w cynk i miedź 
  • Organiczne łączenie magnezu o wysokiej dostępności (AKTIMAG)
  • Probiotyk PROVITA LE dla wsparcia zdrowia jelit 
  • MiZi, mikronizowany tlenek cynku dla wzmocnienia odporności 

Proste użycie

KALBI MILCH TOP S należy zmieszać z wodą o temperaturze wynoszącej 35 °C. Zalecana koncentracja pójła to 135 g na 1 l pójła, co odpowiada ilości ok. 155 g/l wody (rys.3).
                                                                                     
Mleko można podawać bezpośrednio po wymieszaniu, ale także po dłuższym czasie stania. Schłodzenie pójła nie jest już problemem. KALBI MILCH TOP S nadaje się zarówno do stosowania w odpajaniu do woli, jak i w restrykcyjnych systemach pojenia. Produkt bardzo dobrze się rozpuszcza i z tego względu może być stosowany do podawania zarówno we wiaderkach, jak i w automatach do odpajania. 

Zalecenia dotyczące stosowania pójła w coraz niższych temperaturach
Rys.1 Zalecenia dotyczące stosowania pójła w coraz niższych temperaturach
Związek pomiędzy temperaturą pójła a ścinaniem mleka podpuszczką w przypadku niezakwaszonego pójła
Rys.2 Związek pomiędzy temperaturą pójła a ścinaniem mleka podpuszczką w przypadku niezakwaszonego pójła
Zalecenia dotyczące mieszania KALBI MILCH TOP S
Rys.3 Zalecenia dotyczące mieszania KALBI MILCH TOP S
Korzyści z KALBI MILCH TOP S
KALBI MILCH TOP S