Radlader mit Grassilage

Zakiszanie

Zarządzanie procesem zakiszania traw

Sieczkarnia
© Riko Best - stock.adobe.com
Wysokiej jakości pasza objętościowa jest podstawą opłacalnej produkcji mleka. Dla kiszonek z traw szczególnie ważne jest określenie właściwego terminu pierwszego pokosu. Zbyt późne koszenie prowadzi do strat substancji odżywczych w masie i tym samym do gorszej jakości kiszonki. W efekcie spada pobór paszy i wydajność mleczna. Oto wskazówki, jak uzyskać optymalną kiszonkę.

Termin i wysokość koszenia

W zależności od gatunku trawy, jest ona gotowa do koszenia po osiągnięciu optymalnej fazy wegetacji (przed wykłoszeniem). O dojrzałości do cięcia świadczy również wysokość na poziomie 25-40 cm. Przerwa między pierwszym a drugim pokosem powinna wynieść maksymalnie 20-25 dni. Doświadczenia lat ubiegłych pokazały, że drugi pokos często następuje zbyt późno. Wraz ze zwiększającą się zawartością włókna surowego spada zawartość białka i energii w trawach (rys.1). Zawartość włókna surowego kształtuje się wtedy na poziomie często powyżej 240 g w 1 kg suchej masy (rys.2). 
Za pomocą próbki świeżej trawy można określić optymalny termin zbiorów. Zaleca się pobrać próbkę trawy (co najmniej 500 g materiału) w reprezentatywnych punktach na planowanej wysokości koszenia (zalecane 8 cm). Zabezpieczoną próbkę należy niezwłocznie wysłać do laboratorium, np. ISF Schaumann Forschung. Jeśli wysyłka ma nastąpić później, należy przechowywać próbkę w chłodnym miejscu. Zalecamy wysłanie próbki na początku tygodnia. Wynik otrzymasz w ciągu tygodnia i będziesz mógł zaplanować zbiory.
Optymalna wysokość koszenia powinna wynosieś min. 8 cm. Mniejszy zbiór wynikający z wyższych ustawień kosiarki, zostanie zrekompensowany przez znacznie czystszą kiszonkę. Przetrząsarki i zgrabiarki mogą pracować wtedy z niezabrudzonym materiałem. Tak skoszona trawa lepiej schnie i chętniej jest pobierana.
Wskazówka: Obróć pokos po skoszeniu i sprawdź, czy na linii cięcia źdźbła brązowieją. Jeżeli tak, należy podnieść ustawienie noży.

Podsuszanie a czas leżenia na polu    

Możliwie krótki czas podsuszania roślin do 28-35% suchej masy wpływa pozytywnie na proces zakiszania. Gdy kiszonka jest zbyt mokra, dochodzi do produkcji kwasu masłowego. Natomiast gdy kiszonka jest zbyt sucha, nie można jej dobrze ubić i ulega zepsuciu. Wartość suchej masy powyżej 45-50% sprawi, że kiszonki nie będzie można należycie ubić. Czas leżenia na polu nie powinien wynieść więcej niż 24 h, aby nie dopuścić do strat energetycznych.

Długość sieczki

Optymalna długość sieczki mieści się w granicach 10-40 mm. Pozwala ona na dokładne ubicie i lepsze wykorzystanie pojemności silosu, bez większych strat. Ogólnie przyjęta zasada brzmi: Im bardziej sucha i bogata we włókno zakiszana masa, tym krótsza sieczka.

Odpowiedni zakiszacz 

Oprócz podstawowych reguł dotyczących zakiszania, warto zastosować zakiszacze BONSILAGE o różnych kierunkach działania, wspomagających procesy fermentacji (rys.3). Grafika 4 przedstawia pięć kroków, pozwalających wybrać optymalny BONSILAGE. Do oszacowania zawartości cukru (rys.5) można użyć refraktometru. Obejrzyj poniżej film na ten temat.

Ubicie i przykrycie

Dostęp tlenu powoduje przegrzewanie się kiszonki. Dochodzi do strat energii i suchej masy. Im lepiej ubita kiszonka, tym mniej tlenu dostaje się do wnętrza podczas wybierania. 
Wskazówki dla optymalnego ubicia:
• Warstwy o grubości max. 15-20 cm 
• Ciśnienie kół min. 2 bar
• Niestosowanie kół bliźniaczych 
• Prędkość walcowania 3-4 km/h 
• Ugniatanie od samego początku
Po zakończeniu ubijania należy natychmiast prawidłowo przykryć silos przy użyciu folii spodniej (grubość: 40-50 μ), głównej folii hermetycznej (grubość: 150-250 μ), siatki ochronnej, worków silosowych dla obciążenia silosu (lub okrycia ziemią), ochrony przed uszkodzeniami oraz zabezpieczenia przed dopływem powietrza. Osłonić należy również ściany boczne. 
Wskazówka: Należy zwrócić uwagę nie tylko na grubość folii, ale także na jej hermetyczność, rozciągliwość, odporność na promieniowanie UV i kwasy. 

Powierzchnia wybierania

Technika wybierania musi do minimum ograniczać dopływ powietrza do silosu. W tym celu powierzchnia wybierania powinna być możliwie niewielka, a pobór precyzyjny bez osypujących się frakcji. 
 

Powiązane artykuły

Logo BONSILAGE
Dowiedz się więcej

BONSILAGE - Innowacyjny i wiodący zakiszacz na rynku od 2000 roku

Intensywne prace badawcze doprowadziły do powstania trzech grup produktów BONSILAGE: BASIC, SPEED i FIT. Innowacyjne zakiszacze zostały dopasowane do specyfiki danego zbioru.

Logo BONSILAGE PLUS
Dowiedz się więcej

BONSILAGE PLUS pozwala zaoszczędzić na paszy treściwej

Wyniki badań na Uniwersytecie Hohenheim potwierdzają skuteczność BONSILAGE PLUS. Aby pokryć zapotrzebowanie krów wysokowydajnych na białko strawne, należy dostarczyć im większą ilość białka chronionego. BONSILAGE PLUS poprawia jakość białka w kiszonce.