Radlader mit Grassilage

Zakiszanie

bonsilage - Innowacyjny i wiodący zakiszacz na rynku od 2000 roku

Logo BONSILAGE
Jakość paszy objętościowej odgrywa ważną rolę dla wydajności mlecznej, niezmiennego statusu zdrowotnego zwierząt i tym samym dla opłacalnej produkcji mleka. Intensywne prace badawcze doprowadziły do powstania trzech grup produktów bonsilage: BASIC, SPEED i FIT. Innowacyjne zakiszacze zostały dopasowane do specyfiki danego zbioru. 

bonsilage BASIC. Wymiernie wyższa jakość paszy

Zakiszacze z grupy bonsilage BASIC optymalizują proces fermentacji i stabilność kiszonki, co skutkuje poprawą wydajności paszy objętościowej. Produkty tej grupy zwiększają ilość białka chronionego (UDP) w kiszonce. Pozwala to zaoszczędzić na innych źródłach białka jak śruta sojowa lub rzepakowa.
  • bonsilage FORTE: Dla kiszonek z traw, koniczyny, lucerny o niskiej zawartości suchej masy
  • bonsilage ALFA: Dla kiszonek z lucerny, koniczyny i innych roślin strączkowych
  • bonsilage PLUS: Dla kiszonek z traw, koniczyny, lucerny i z żyta na zieloną masę oraz GPS > 30% SM
  • bonsilage MAIS: Dla kiszonek z kukurydzy i GPS
  • bonsilage CCM: Dla śrutowanego ziarna kukurydzy i CCM
  • bonsilage GKS: Dla zaprawiania kiszonek z całych ziaren kukurydzy w hermetycznym, wysokim silosie

bonsilage SPEED. Wymiernie szybsze zakiszanie

Nowy, ekskluzywny szczep bakterii Lactobacillus diolivorans skraca czas zakiszania do dwóch tygodni, hamując przy tym procesy przegrzewania oraz psucia, które ograniczają spożycie paszy objętościowej. Stabilne tlenowo i bogate w energię kiszonki gwarantują wysoki pobór paszy również w  sytuacji wymagającej nagłej zmiany paszy.
  • bonsilage SPEED G: Krótki okres zakiszania i wysoka stabilność tlenowa kiszonek z traw, koniczyny, lucerny i z żyta na zieloną masę
  • bonsilage SPEED M: Krótki okres zakiszania i wysoka stabilność tlenowa kiszonek z kukurydzy i GPS

bonsilage FIT. Wymiernie większa zdrowotność krów

Produkty z linii FIT optymalizują wartość energetyczną kiszonek i dbają o ich wysoką tlenową stabilność. Zastosowanie zakiszacza chroni krowy przed takimi chorobami uwarunkowanymi żywieniem jak kwasica czy ketoza dzięki produkcji glikolu propylenowego, który pozwala odciążyć przemianę materii krów.
  • bonsilage FIT G: Wysoka stabilność tlenowa bogatych w energię kiszonek z traw
  • bonsilage FIT M: Wysoka stabilność tlenowa bogatych w energię kiszonek z kukurydzy i GPS
 

Powiązane artykuły

Krowy przy stole paszowym
© Volker Hämmerling
Dowiedz się więcej

BONSILAGE FIT M dla wymiernie większej zdrowotności krów

Zakiszacz BONSILAGE FIT M z jedyną w swoim rodzaju kombinacją szczepów bakterii kwasu mlekowego zabezpiecza stabilność kiszonki z kukurydzy, a ekstra porcja glikolu propylenowego wspomaga znacząco zdrowotność krów.

Kiszonka z kukurydzy
Dowiedz się więcej

Wymiernie szybsze zakiszanie kukurydzy z BONSILAGE SPEED M

Szybka produkcja kwasu octowego jest niezwykle ważna dla zatrzymania rozwoju pleśni i drożdży. Bonsilage Speed M pozwala skrócić czas zakiszania do dwóch tygodni i zachować dłuższą stabilność tlenową po otwarciu - potwierdzają to wyniki testów DLG.

Logo BONSILAGE PLUS
Dowiedz się więcej

BONSILAGE PLUS pozwala zaoszczędzić na paszy treściwej

Wyniki badań na Uniwersytecie Hohenheim potwierdzają skuteczność BONSILAGE PLUS. Aby pokryć zapotrzebowanie krów wysokowydajnych na białko strawne, należy dostarczyć im większą ilość białka chronionego. BONSILAGE PLUS poprawia jakość białka w kiszonce.