
Hodowla młodego bydła - Zwierzęta muszą jeść
Wysoki pobór paszy i odpowiednie zarządzanie są kluczem dla wysokich dziennych przyrostów w odchowie młodego bydła. Na jakie kluczowe aspekty zwrócić uwagę, by odnieść sukces?


Wysoki pobór paszy i odpowiednie zarządzanie są kluczem dla wysokich dziennych przyrostów w odchowie młodego bydła. Na jakie kluczowe aspekty zwrócić uwagę, by odnieść sukces?

Decydującym czynnikiem dla oceny dawki żywieniowej dla opasów jest czytanie sygnałów, jakie wysyła zwierzę, a także innych widocznych znaków na stole paszowym i na rusztach. Przedstawiamy sześć najczęściej spotykanych sygnałów żywieniowych.

Odpowiednie zarządzanie paszą objętościową i zoptymalizowanie kosztów to podstawy ekonomicznej hodowli opasów. Na co zwrócić uwagę podczas układania dawki żywieniowej?

Aby hodowla była opłacalna, krowy mamki powinny cieszyć się dobrym statusem zdrowotnym i płodnością. Bez odpowiedniego zaopatrzenia w energię, białko, makro- i mikroelementy może się to nie udać.

Przyczyny biegunek u cieląt są różne. Ważne jest podejmowanie odpowiednich działań z wyprzedzeniem i szybkie reagowanie, gdy pojawią się pierwsze oznaki. Umiejętne zarządzanie ma znaczący wpływ na opłacalność odchowu.

Odchów cieląt często bazuje na stosowaniu mleka pełnego. Wiąże się to ze spełnieniem szczególnych wymogów. Program dla cieląt SCHAUMANNA oferuje innowacyjne rozwiązania, odpowiadające potrzebom danego gospodarstwa.

Prawidłowe zarządzanie higieną tworzy fundament pod wychów witalnych cieląt. Należy do niego m.in. zapewnienie środowiska możliwie nienagannego pod względem higieny i stosowanie środków zaradczych wysokiej jakości.

Plan odpajania zawsze wymaga dopasowania do specyfiki danego gospodarstwa. W centrum Gut Hülsenberg badano w warunkach praktycznych, jaka długość odpajania oferuje najlepszy kompromis pomiędzy przyrostami a czynnikami ekonomicznymi.

Niepokój w oborze i zaburzenia metaboliczne spowodowane kwasicą żwacza mają wiele przyczyn. MiMag to wysoce przyswajalne źródło magnezu o znakomitej pojemności buforowej, które pomoże ustabilizować wartość pH żwacza.