Firma SCHAUMANN oferuje szeroki wybór produktów przeznaczonych do żywienia drobiu, począwszy od MPU, przez produkty specjalne aż do kombinacji kwasów. Ponadto nasi doradcy zawsze służą radą w zakresie żywienia drobiu we wszystkich fazach wydajności.
Wysoka jakość paszy jest jedną z niezbędnych przesłanek statusu zdrowotnego młodych kurcząt. Po zasiedleniu kurnika kurczęta na nioski powinny utrzymać swoją masę ciała, a w najlepszym przypadku przybrać na wadze. Zmniejszając ilość białka, a zwiększając ilość włókna surowego w mieszance można trenować pobór paszy. Optymalne zaopatrzenie w składniki odżywcze na początku nieśności zapobiega obniżeniu wydajności przez cały jej okres. Wartość energetyczna mieszanek paszowych oddziałuje w pewnym stopniu na dzienny pobór paszy. Zaleca się, by pobór ten wynosił 110-120 g/zwierzę.
W bezpośredniej sprzedaży duże znaczenie mają oczekiwania konsumentów, poszukujących stabilnych jaj o jednolitym zabarwieniu żółtka. Wymogi te pozwoli spełnić optymalne żywienie z wysokowartościowymi mieszankami własnej produkcji na bazie zboża, śruty sojowej, kredy pastewnej, oleju sojowego i MPU firmy SCHAUMANN.
Żywienie zgodne z zapotrzebowaniem zwierząt stanowi podstawę udanego tuczu brojlerów. Aby efektywnie kierować rozwojem brojlerów, zaleca się wprowadzenie trzech faz żywieniowych: faza I (1-2 tydzień życia), faza II (3-4 tydzień życia) i faza III (od 5 tygodnia życia). Ilość białka w paszy powinna z czasem ulegać redukcji, z kolei wartość energetyczna powinna być coraz wyższa. Dla uzyskania wysokiej jakości tuszy ważna jest odpowiednia proporcja aminokwasów do energii. W paszy musi znaleźć się wystarczająca ilość aminokwasów limitujących. Zużycie paszy przez brojlery wzrasta wraz z przyrostem masy ciała.
W tuczu indyków dla uzyskania tuszy o niskiej zawartości tłuszczu ważne jest stosowanie pasz wysokobiałkowych. Indyki mają bardzo wysokie zapotrzebowanie na aminokwasy. Z uwagi na to istotne znaczenie ma optymalny skład aminokwasów dla wysokich dziennych przyrostów, a także maksymalne wykorzystanie paszy i wysoki udział tkanki mięsnej. Zapotrzebowanie na białko surowe w paszy zmniejsza się wraz z kolejnymi fazami tuczu, natomiast zapotrzebowanie na energię wzrasta ze względu na rosnące potrzeby bytowe. Dzięki enzymom rozszczepiającym NSP, znajdującym się w produktach tuczowych, dochodzi do rozkładu niedostępnych węglowodanów strukturalnych, co prowadzi do lepszego wykorzystania i poprawy strawności paszy.