
Produkty dla koni
Produkty dla koni
Podstawą każdej dawki pokarmowej jest dostateczna ilość wysokiej jakości paszy objętościowej (siano, kiszonka, słoma). W zależności od zapotrzebowania bytowego, oprócz paszy objętościowej należy podawać koniom paszę treściwą w celu odpowiedniego zaopatrzenia w składniki odżywcze. Ilość zależy m.in. od jakości paszy podstawowej. Klacze w rui oraz klacze źrebne potrzebują paszy bogatej w karoten (kiszonka z trawy, marchew, granulat mączki z suszu) oraz substancje czynne, zawierające beta-karoten i witaminę A dla wsparcia rui. Od 8 miesiąca ciąży wzrasta 1,4-krotnie zapotrzebowanie energetyczne i 1,5-krotnie zapotrzebowanie na białko. Dodatkowa podaż substancji odżywczych jest niezbędna dla rozwoju płodu i narządów rozrodczych, szczególnie w ostatnich miesiącach ciąży. Zbilansowana pasza jest niezwykle ważna dla łatwego porodu.
W przypadku klaczy karmiących należy zmienić dawkę pokarmową pod kątem ilości energii i białka najwcześniej po trzech dniach od porodu, aby uniknąć zaburzeń trawiennych. W pierwszych miesiącach laktacji pasza treściwa musi zawierać wystarczające ilości podstawowych aminokwasów (lizyny i metioniny), kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, dopasowanych do potrzeb klaczy, która musi wyprodukować odpowiednią ilość mleka.
Konie rekreacyjne jako bazę żywieniową otrzymują paszę objętościową wysokiej jakości (siano, kiszonka, słoma). Stosowanie dawek niskoenergetycznych niesie ze sobą ryzyko niedoboru składników mineralnych i pierwiastków śladowych. Takie dawki należy uzupełnić, wprowadzając docelowo odpowiednie MPU.
W przypadku koni sportowych, żywienie uzależnione jest od sposobu użytkowania konia. W przypadku krótkotrwałego, ale czasami również długotrwałego obciążenia mięśni (skoki i ujeżdżenie), energia powinna pochodzić zarówno z ekstrudowanego zboża, jak i z wysokiej jakości składników tłuszczu. W przypadku dłuższego, stałego obciążenia mięśni (jeździectwo długodystansowe i wyczynowe), mięśnie mogą łatwo ulec nadmiernemu zakwaszeniu. Aby tego uniknąć zaleca się ograniczoną podaż węglowodanów. Źródło energii powinny stanowić łatwo fermentujące włókno surowe oraz składniki tłuszczu wysokiej jakości.