Prüfung von Futterwerten im Labor

Innowacyjne substancje czynne

CERAVITAL - Produkt fermentacji dla trzody, drobiu i cieląt

CERAVITAL
© SCHAUMANN
CERAVITAL to produkt firmy SCHAUMANN, który powstaje w procesie wytwarzania enzymów i znajduje skuteczne zastosowanie w mieszankach paszowych dla zwierząt monogastrycznych i cieląt. Gatunki zbóż występujące na naszym terenie zawierają duże ilości polisacharydów nieskrobiowych (NSP). Węglowodany te zostają tylko częściowo trawione przez zwierzęta monogastryczne. Dzięki CERAVITAL-owi, zawarte w mieszankach frakcje NSP łatwiej ulegają rozkładowi, przez co zwiększa się strawność składników pokarmowych. 

Działanie 

  • Stabilizacja systemu trawiennego 
  • Znakomita dostępność biologiczna witamin, aminokwasów, nukleotydów, składników mineralnych 
  • Łatwo przyswajalna pożywka dla bakterii jelitowych 
  • Wspieranie flory żołądkowo-jelitowej itym samym zdrowotności jelit 
  • Wyższa strawność paszy 
  • Efektywniejsze przekształcenie frakcji NSP w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, czyli w dodatkowe źródło energii

Wyniki

  • Większe dzienne przyrosty 
  • Niższe zużycie paszy 
  • Większa witalność i zdrowotność 
  • Większa rentowność 
  • Lepsze wykorzystanie paszy, a tym samym osiągnięcie większej wydajności
Niesamowitą efektywność CERAVITAL-u widać zwłaszcza w mieszankach paszowych o dużym udziale pszenicy, żyta i wywaru (bogatych we frakcje NSP) oraz w przypadku młodych zwierząt z nie w pełni rozwiniętym przewodem pokarmowym.
 

Powiązane artykuły

CERAVITAL w odchowie prosiąt
Dowiedz się więcej

CERAVITAL zwiększa przyrosty w odchowie prosiąt

Odchów prosiąt stawia wysokie wymagania. Badania w centrum naukowo-badawczym w Futterkamp potwierdzają, że innowacyjna substancja czynna CERAVITAL wspomaga odchów prosiąt, zwłaszcza w jego początkowej fazie.

CERAVITAL w żywieniu drobiu
Dowiedz się więcej

CERAVITAL znacznie poprawia wskaźniki wydajności indyków i brojlerów

Aby zmniejszyć antyodżywcze działanie frakcji NSP i zwiększyć dostępność składników pokarmowych firma SCHAUMANN stworzyła CERAVITAL, wysokobiałkowy produkt fermentacji. Znakomitą skuteczność potwierdzają badania naukowe i praktyczne.