Prüfung von Futterwerten im Labor

Innowacje

BONVITAL - Probiotyczny dodatek paszowy dla trzody i drobiu

Logo BONVITAL
BONVITAL jest ekskluzywnym projektem Instytutu Badawczego SCHAUMANN-a i probiotyczną alternatywą dla zagwarantowania wydajności w tuczu brojlerów oraz w tuczu i produkcji świń – począwszy od lochy przez prosięta a skończywszy na tucznikach.

Działanie 

BONVITAL składa się z żywych bakterii kwasu mlekowego, które w jelitach świń i drobiu tworzą biologiczną tarczę ochronną. Bakterie probiotyczne zmieniają aktywnie i w sposób naturalny florę jelitową zwierząt.
Dla zdrowia ma to następujące korzyści:
  • Zmiana środowiska jelit dzięki wytwarzaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
  • Pozytywny wpływ na środowisko jelit dzięki obniżeniu wartości pH
  • Stymulacja miejscowego systemu odpornościowego w jelicie
  • Poprawa pojemności absorpcyjnej
  • Pozytywne oddziaływanie na nabłonek
  • Ograniczenie patogenów i uniemożliwienie ich osadzania na nabłonkach
     
Pozytywne oddziaływanie bakterii probiotycznych następuje tylko wówczas, gdy w dostatecznej ilości zasiedlą one jelita - z tego względu musi następować systematyczne zaopatrzenie w probiotyczne składniki.

Najwyższa jakość

BONVITAL zarejestrowany jest w UE, co gwarantuje mikrobiologicznie dokładnie zdefiniowane szczepy bakterii o wysokiej stabilności i liczebności.
Podstawą dopuszczenia BONVITAL-u są przede wszystkim dokładne wyniki doświadczeń niezależnych instytutów w zakresie jego skuteczności. Zbadano chemiczno-fizykalne właściwości produktu oraz jego stabilność podczas mieszania i przechowywania. Potwierdzono także całkowitą nieszkodliwość probiotycznych mikroorganizmów dla ludzi, zwierząt i środowiska.