RINDAMIN BP reguluje pH oraz zabezpiecza stabilną wydajność mleczną i status zdrowotny krów mlecznych
RINDAMIN BP to specjalny produkt dla krów mlecznych, który dzięki czterem różnym substancjom buforującym oddziałuje na pH żwacza i krwi. Pomaga on w sposób ukierunkowany zapobiec wystąpieniu kwasicy żwacza oraz ustabilizować wydajność mleczną w sytuacjach stresowych.
Szczególnie latem muszą zwierzęta stawić czoła różnym wyzwaniom. Wraz z potem tracą wiele wartościowych substancji buforujących, co skutkuje niewystarczającą stabilizacją pH żwacza i krwi. Występujący często spadek poboru paszy zwiększa ryzyko kwasicy żwacza. Poza tym duża ilość śruty rzepakowej może także obniżać DCAB i jednocześnie pH krwi.
Współdziałanie czterech różnych substancji buforujących
RINDAMIN BP zawiera specjalną kombinację czterech różnych, wysoce skutecznych substancji buforujących, które regulują pH krwi i stabilizują pH żwacza:
- Węglan sodu to ważny składnik produkcji buforu u zwierząt
- Wodorowęglan sodu przyczynia się bezpośrednio do szybkiego buforowania żwacza
- Aktywny węglan wapnia z alg morskich wspiera długo utrzymujące się buforowanie żwacza
- MiMag, substancja czynna firmy SCHAUMANN, jest źródłem wysoce dostępnego źródła magnezu oraz skutecznym buforem żwacza
Poczwórna moc buforowa dzięki mikronizowanemu tlenkowi magnezu MiMag
MiMag oznacza aktywowany tlenek magnezu w formie zmikronizowanej. W wyniku specjalnego procesu mielenia tlenku magnezu powstaje większa powierzchnia ze strukturą o dużej porowatości. Dzieki temu tę czynną substancję firmy SCHAUMANN cechuje szczególnie wysoka rozpuszczalność w żwaczu, a także czterokrotnie wyższa pojemność buforowa w porównaniu do tradycyjnego tlenku magnezu. MiMag wnosi ważny wkład w stabilizację wartości pH w żwaczu, a jednocześnie zabezpiecza zaopatrzenie krów mlecznych w magnez.
RINDAMIN BP w badaniach praktycznych
Rindamin BP można zastosować zarówno w hodowli konwencjonalnej jak i ekologicznej. Jego skuteczność została wielkokrotnie potwierdzona, i tak np. w badaniu praktycznym z 400 krowami mlecznymi odnotowano znaczny wzrost zawartości białka i tłuszczu w mleku przy zastosowaniu produktu Rindamin BP.