Ciągły dialog pomiędzy badaniami naukowymi a praktyką – tak brzmi myśl przewodnia, która przyświeca firmie Schaumann od czasu jej założenia. Doprowadziła ona do stworzenia Instytutu Badawczego Ireny Schaumann, który w swojej ponad 25-letniej historii przekształcił się w samodzielny oddział grupy Schaumann z dwoma lokalizacjami w Pinnebergu i Wahlstedt.
Najpierw pomysł, potem produkt
Najnowsze wyniki badań naukowych są podstawą, na której opiera się grupa naukowców rozwijających optymalny koncept żywienia i konserwacji paszy. Ścisła współpraca z menedżerami produktu w Pinnebergu jest gwarancją, że klient otrzyma to, czego potrzebuje.
Doświadczenie – in vitro i in vivo
Wyspecjalizowani w zakresie chemii i mikrobiologii fachowcy z Instytutu w Wahlstedt koncentrują się na analizach laboratoryjnych i obszarze doświadczalnym. Bliskość do centrum naukowo-badawczego Hülsenberg umożliwia bezpośrednie sprawdzenie praktycznego zastosowania innowacji w warunkach polowych. Szerokie spektrum badawcze obejmuje analizę paszy oraz doświadczenia w zakresie jej konserwacji, techniki zakiszania, preparatów mlekozastępczych i zakwaszaczy.
Specjalne substancje czynne i linia produkcyjna konceptu SCHAUMANN-a
Schaumann korzysta z wyników ISF w formie specjalnie stworzonych substancji czynnych i nowych linii produkcyjnych. Warto wspomnieć o własnych, dopuszczonych przez UE probiotykach. Na poczet sukcesów Instytutu Badawczego można zaliczyć również biologiczne zakiszacze, produkty specjalne dla strategii żywieniowej opartej na TMR, program preparatów mlekozastępczych i skuteczne zakwaszacze.
Mikrobiologia
W dziedzinie mikrobiologii współpracuje ISF od początku 2006 ściśle z należącym do firmy koncernem LACTOSAN, mając dzięki temu szeroki dostęp do laboratoriów i zespołu mikrobiologów.