Dodatkowa porcja glikolu propylenowego z BONSILAGE FIT G


© ahavelaar / Fotolia

Niedobory energetyczne, zwłaszcza na początku laktacji, są dużym problemem w chowie bydła mlecznego. Zastosowanie zakiszaczy BONSILAGE pozwala wyrównać ten deficyt. BONSILAGE FIT G optymalizuje właściwości energetyczne kiszonki z traw i dba o  ich tlenową stabilność. Poprawia się metabolizm i zdrowie krów mlecznych.
 

Wyniki przeprowadzonego niedawno monitoringu kiszonek potwierdzają skuteczność BONSILAGE FIT G (rys.1). Dzięki dodaniu BONSILAGE FIT G do kiszonki z traw udało się wyprodukować średnio 25 g glikolu propylenowego w kg suchej masy. W zależności od jakości zebranego materiału uzyskano nawet wartości maksymalne, wynoszące do 70 g glikolu propylenowego w kilogramie suchej masy!
 
Hodowcy bydła mlecznego, którzy żywią swoje zwierzęta kiszonkami zaprawionymi BONSILAGE FIT G, licznie informują o wyraźnej poprawie wskaźników skutecznego krycia stada. Kiszonki są stabilniejsze i smaczniejsze. Dzięki dodatkowej porcji glikolu propylenowego poprawia się forma krów. Przekonującym argumentem jest lepszy bilans energetyczny we wczesnej laktacji i mniejsze niebezpieczeństwo wystąpienia ketozy (rys.2).
 
Wymiernie większa zdrowotność krów
 
Zastosowanie BONSILAGE FIT G w dawkach dla bydła mlecznego podnosi wartość dawki. Przy zastosowaniu 8 kg kiszonki z traw, zaprawionej BONSILAGE FIT G, zwierzę otrzymuje ok. 200 g glikolu propylenowego z kiszonki z traw na dzień. Według dzisiejszej ceny zakupu odpowiada to wartości ok. 2 zł na krowę dziennie. Zastosowanie kiszonek zaprawionych BONSILAGE FIT G oddziałuje pozytywnie na zaopatrzenie w energię, metabolizm, zdolność reprodukcyjną zwierząt a w efekcie na zdrowotność krów i tym samym opłacalność produkcji.


Działanie BONSILAGE FIT G

  • Zapobiega przegrzewaniu kiszonki
  • Zwiększa stabilność tlenową
  • Poprawia smakowitość i strawność
  • Zwiększa jakość białka
  • Dostarcza dodatkową porcję glikolu propylenowego
  • Wspiera procesy metaboliczne i zdrowotność krów mlecznych oraz opasów 

Rys.1 Trzy pierwsze miejsca monitoringu kiszonek



Rys.2 BONSILAGE FIT G zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia ketozy*



Rys.3 BONSILAGE FIT G – Wymiernie większa zdrowotność krów