Cielęta cierpią z powodu stresu cieplnego przy wysokich temperaturach, które również nocą nie spadają poniżej 20 °C. Stres cieplny dotyka szczególnie cielęta trzymane w budkach (tzw. igloo).
Żywienie kiszonkami z traw o wysokich wartościach cukru resztkowego stwarza niebezpieczeństwo wystąpienia kwasicy. Zastosowanie zakiszacza BONSILAGE pozwala skutecznie sterować przebiegiem fermentacji, chroniąc kiszonkę przed przegrzewaniem.
Wielu rolników zebrało zaledwie jeden pokos traw na kiszonkę. Wiele plantacji kukurydzy uległo przesuszeniu. W związku z tym pojawi się deficyt paszy objętościowej. Jak zaplanować dawki, według których będzie można żywić stado w nadchodzących miesiącach?
Trzy najważniejsze zasady, którymi należy się kierować podczas zaopatrywania cieląt w siarę brzmią: szybko – w wystarczającej ilości – o najwyższej jakości. Przestrzeganie tych reguł pozwala stworzyć bazę pod szybki i zdrowy rozwój cieląt.
Coraz więcej mleczarni wymaga, aby wszystkie komponenty paszowe pochodziły z terenu UE. Firmie SCHAUMANN udało się, dzięki innowacyjnemu konceptowi, stworzyć specjalną ofertę produktów dla bydła, opartą na składnikach pochodzących z Unii Europejskiej.
Wg danych szacunkowych aż do 40% zarodków bydlęcych obumiera w trakcie pierwszych 28 dni po zapłodnieniu. Krowy wchodzą co prawda w ruję, ale zapłodniona komórka jajowa ostatecznie nie zagnieżdża się w macicy.
Dopasowane do danej pory roku zaopatrzenie w substancje odżywcze pozwala zredukować wskaźnik strat i zachorowań u cieląt. Kluczową kwestią jest zastosowanie wartościowych produktów.
Wysoka temperatura otoczenia i wzrost wilgotności powietrza są wyzwaniem dla metabolizmu krów mlecznych. Obok odpowiedniej klimatyzacji budynku inwentarskiego należy zapobiegać spadkowi wydajności poprzez ukierunkowane kroki żywieniowe.
Przy wysokich temperaturach opasy pobierają mniej paszy, ich żwacz jest słabiej wypełniony, cechuje je niepokój i podatność na stres. SCHAUMANN wskazuje, jak rozpoznać stres cieplny i mu przeciwdziałać.
Coraz więcej mleczarni przestawia się na produkcję mleka wolnego od GMO. SCHAUMANN pracuje nad rozwiązaniami dotyczącymi opracowania odpowiednich konceptów żywieniowych, bez genetycznie zmodyfikowanych nośników białka.
Potencjał produkcyjny jałówek, krów mlecznych i opasów kształtuje się już w czasie odchowu cieląt. Intensywne odpajanie mlekiem jest ważnym elementem odchowu. Przy prawidłowym odpajaniu cieląt, rozwój żwacza nie powinien zejść na drugi plan.