CERAVITAL XP poprawia strawność białka u świń


Średnio 15-20% składników białkowych, zawartych w dawce, opuszcza układ pokarmowy w formie niestrawionej. Innowacyjna substancja czynna CERAVITAL XP pozwala, w sposób optymalny, wykorzystać pasze wysokobiałkowe, jak np. poekstrakcyjna śruta sojowa i rzepakowa. Produkt uboczny fermentacji wspomaga strawność białka w paszy. W efekcie dochodzi do większej przyswajalności aminokwasów przez świnie.

 

Dzięki lepszemu udostępnianiu polisacharydów nieskrobiowych (NSP), zmniejsza się ilość ciężkostrawnych składników włókna surowego i poprawia wykorzystanie paszy.  Przyczynia się to również do rozwoju korzystnych populacji bakterii, wspierających zdrowotność zwierząt. CERAVITAL XP obniża udział niepożądanych drobnoustrojów, ponieważ mniej niestrawionego białka trafia do jelita grubego.
CERAVITAL XP pozwala zaoszczędzić na dokupie pasz wysokobiałkowych, przy zachowaniu wysokiego poziomu wydajności i wysokiego udziału chudego mięsa w tuszy. Zastosowanie tej innowacyjnej substancji czynnej wspiera żywienie o zredukowanej zawartości azotu, które przyczynia się do redukcji bilansu azotu w gnojowicy.