Innovative Produkte und Wirkstoffe von SCHAUMANN
Innowacyjne produkty Trzoda

SCHAUMA STABIL 2.0 działa kompleksowo dla zdrowych jelit prosiąt

Stabilizacja prosiąt
SCHAUMA STABIL 2.0

Wysoki poziom stresu zawsze ma wpływ na stabilność flory jelitowej i integralność błony śluzowej jelit, czyniąc świnię bardziej podatną na choroby biegunkowe. Nowy produkt specjalny firmy Schaumann SCHAUMA STABIL Stabil 2.0 zabezpiecza status zdrowotny prosiąt w trudnych sytuacjach.
Biegunka, martwica brzegów ucha, obgryzanie ogona to symptomy braku równowagi w jelitach, spotykane często u zwierząt w sytuacjach stresowych jak np. odsadzanie czy przejście na tucz.

Młode zwierzęta nie są odporne na stres  

U odsadzanych prosiąt przewód pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Ciągle zaburzona jest równowaga współdziałania "dobrych" bakterii jelitowych dla fizycznej ochrony błony śluzowej, tworzenia śluzu i szczelności połączeń komórek błony śluzowej jelita (rys. 1).
Osłabiona jest również ta część układu odpornościowego, która mieści się w jelitach. W efekcie patogeny mają ułatwione zadanie, a toksyny łatwiej przenikają do organizmu.

Bakterie chorobotwórcze i toksyny mogą bez problemu atakować układ immunologiczny

Liczne stresory mogą przyczyniać się do wystąpienia zaburzeń trawiennych, zmiany mikroflory jelit (wzrost ilości patogenów) i spowolnienia rozpadu wolnych rodników. Osłabiona błona śluzowa przepuszcza większe cząsteczki jak endotoksyny, mykotoksyny, ale również patogeny.

SCHAUMA STABIL 2.0 – Kombinacja skutecznych substancji czynnych

Produkt specjalny SCHAUMA STABIL 2.0 wspiera odporność świń, chroniąc je przed bakteriami chorobotwórczymi i wzmacnia naturalną barierę błony śluzowej.  Zawarte w nim składniki współdziałają ze sobą, aby zapewnić skuteczną ochronę komórek oraz zahamować rozwój zarazków i stanów zapalnych (rys. 2).
•    PIGSAN i CERAGEL hamują skutecznie rozwój patogenów odpowiedzialnych za biegunki i redukują namnażanie się bakterii gram-dodatnich jak gronkowce i paciorkowce.
•    CERAVITAL XP zwiększa strawność białka zawartego w paszy. Bakterie chorobotwórcze znajdują wtedy w jelitach mniej pożywki, koniecznej do ich rozwoju. Ponadto substancja czynna Schaumanna wzmacnia łączenia między komórkami, tzw. „tight junctions“, dzięki czemu błona śluzowa może stanowić barierę chroniącą przed patogenami, np. E. coli.
•    Betaina dostarcza błonie śluzowej cennych substancji odżywczych. Roślinne polifenole wyłapują wolne rodniki a hydrolizowane taniny wykazują działanie ochronne.

Rys. 1 Różne czynniki oddziałują na błonę śluzową osłabiając jej funkcje
Rys. 2: SCHAUMA STABIL 2.0 to kombinacja różnych substancji czynnych oferująca wsparcie funkcji ochronnych błony śluzowej jelit i redukcji ilości bakterii chorobotwórczych