Monoglicerydy - kwasy tłuszczowe o szczególnych właściwościach


Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zwierząt (MCFA) sprawdziły się w żywieniu zwierząt, zwłaszcza w zakresie stabilizacji statusu zdrowotnego i wydajności w wymagających fazach.
Efektem dalszego rozwoju MCFA są monoglicerydy (MCM). Dzięki nim osiagnąć można jeszcze większe sukcesy w hamowaniu namnażania się bakterii w jelitach. SCHAUMANN wykorzystuje tę wiedzę, uwzględniając MCM w składzie swoich produktów.

 

Monoglicerydy (MCM) hamują rozwój niepożądanych mikorganizmów

 

Monoglicerydy (MCM) mają szerokie spektrum działania. Udowodniono, że w znaczny sposób przyczyniają się do regulacji i zahamowania rozwoju gram-dodatnich i gram-ujemnych bakterii w przewodzie pokarmowym zwierząt. MCM naruszają powłokę ochronną bakterii, zaburzając procesy metaboliczne i obronne w obrębie komórki.
Zahamowanie rozwoju niepożądanych bakterii wpływa pozytywnie na namnażanie się w jelitach pozytywnych bakterii. MCM z powodzeniem zwalczają bakterie gram-dodatnie jak np. Clostridium, paciorkowce i gronkowce, które posiadają grubą i stabilną warstwę ochronną i z tego względu są bardzo wytrzymałe i oporne.

 

Monoglicerydy - specjalna forma średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych

 

Monoglicerydy (MCM) powstają wskutek połączenia MCFA z gliceryną w procesie estryfikacji (rys.1). Działanie poszczególnego łańcucha MCM można kontrolować a nawet wzmocnić poprzez staranny dobór i kombinację.

 


Rys.1: Schemat cząsteczki średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) i ich monoglicerydów (MCM)

 

Sposób działania poprzez przeniknięcie do komórki i zaburzenie procesów metabolicznych

 

Rys.2 przedstawia schemat działania monoglicerydów. Cząsteczka MCM dzięki swoim fizyczno-chemicznym właściwościom zostaje w łatwy sposób wchłonięta przez komórkę. Prowadzi to do zwiększenia przepuszczalności ściany komórkowej i zmiany jej struktury.
W komórce enzymy doprowadzają do rozłączenia gliceryny i kwasu tłuszczowego. Następstwem tego jest spadek wartości pH i uaktywnienie działania hamującego rozwój bakterii. Uwolniony kwas tłuszczowy zakłóca metaboliczną równowagę oraz DNA komórki. Bakterie patogeniczne nie potrafią dłużej zachować swoich właściwości rozwojowych, gdyż MCM blokują działania koniecznych do tego mechanizmów.

 


Rys.2: Schemat działania monoglicerydów (MCM)

 

Zaletą MCM jest efektywność i pozytywne właściwości paszowe

 

MCM są neutralne w smaku i zapachu, ponadto posiadają właściwości emulgujące i wykazują wysoką skuteczność także w przypadku zastosowania małych ilości oraz w przypadku neutralnego pH. Już niewielka ilość substancji czynnej pozwala zahamować wzrost gram-dodatnich bakterii. Neutralny zapach i smak są bardzo dobrze tolerowane przez zwierzęta, dzięki czemu nie dochodzi do spadku poboru paszy. Pozwala to na wysoką elastyczność w stosowaniu i doborze odpowiedniej ilości.

 

 

Drukuj Top